“Daca veti avea credinta in voi cat un graunte de mustar, veti zice muntelui acestuia: Muta-te de aici dincolo, si se va muta; si nimic nu va fi voua cu neputinta.”

Sfanta Evanghelie

Proiectul Bisericii Sfantul Apostol Andrei

Anul 2018 va marca inceputul procesului de primire a aprobarilor necesare pentru construirea basement-ului bisericii finale.
Pentru mai multe detalii despre proiect, va rugam sa accesati acest link:
Moldovita Americii

Proiectul noii biserici informatii generale

Suprafata teren: 3 acri
Capacitate biserica: 250 persoane
Suprafata biserica: 4500 sq ft (3200 sq ft sala bisericii, 600 sq ft altarul si 700 sq ft vestibulul de intrare)
Suprafata basement: 2800 sq ft
Dimensiuni biserica (latime x lungime x inaltime maxima): 40 ft x 112 ft x 64 ft
Capacitate sala sociala: 250 persoane
Suprafata sala sociala: 3000 sq ft
Basement sala sociala: 2000 sq ft
Dimensiuni sala sociala(latime x lungime x inaltime maxima): 52ft x 57ft x 21ft

Este important de retinut ca aceste dimensiuni sunt approximative si vor fi finalizate odata cu depunerea planurilor la Department of Permitting Services (DPS).

Descrierea proiectului

Pe terenul cumpărat de Biserică din str. 9111 River Rd., Potomac, Maryland, de 3 acri, se propune amplasarea Bisericii „Sfântul Apostol Andrei” cu o capacitate de aproximativ 250 persoane şi o sală sociala cu anexe de capacitate similară. Planul bisericii este alcătuit după tradiţia bisericilor ortodoxe româneşti; va cuprinde un pridvor deschis (open porch), un vestibul de acces la ascensor, scara şi biserica propriu-zisă compusă din nava centrală cu cele doua abside şi altar. Totodată, în volumul central este prevazut, deasupra vestibulului, o supantă (mezzanine) pentru corul Bisericii. Anexele bisericii: oficiu, grupuri sanitare, spaţiu tehnic şi de depozitare sunt prevăzute la subsol. Tot aici, în prima etapă, temporar, este prevăzut şi spaţiu pentru sala de mese unde prin „folding partitions” se va crea şi spaţiu pentru clasele de copii.

Planul de situaţie care este în lucru, acomodează pe langă biserică şi dependinţele arătate mai sus, spaţii verzi, căi de acces şi 65 locuri amenajate de parcare. La exterior, Biserica respiră atmosfera tradiţională ale lăcaşurilor de cult românesc, fiind prevăzut şi spaţiu pentru picturi murale de genul acelora pe care le întâlnim la ctitoriile bisericilor din timpul domnitorului Stefan cel Mare şi Sfânt (e.g. Biserica „Sf. Gheorghe” de la Voroneţ).

Proiectul arhitectural a fost initiat in 2006 de o echipa de arhitecti si a fost revizuit şi avizat de Comisia de Arta Religioasă a Episcopiei. In perioada 2009-2014 a fost constituit un Comitet de Constructie care s-a ocupat de revizuirea tuturor planurilor bisericii: planurile arhitecturale, de rezistenta, mecanice (caldura si apa), electrice, si planul general (site plan). Comitetul de constructie are in componenta sa specialisti care sunt autorizati de catre Montgomery County sa semneze planurile arhitecturale, de structura, mecanice si electrice si nu a fost necesar sa angajam o firma de specialitate pentru pregatirea si coordonarea lor cu Department of Permitting Services (DPS). Eforturile depuse pana in prezent de specialistii cu drept de semnatura si a membrilor comitetului de constructie au fost “pro bono” si economiile pentru Biserica nostra sunt estimate la peste $100,000.00.
Comitetul de constructie continua dialogul cu DPS si in functie de disponibilitatea fondurilor pentru construirea bisericii noi va depune planurile finale ale bisericii si va coordona obtinerea Autorizatiei de Constructie.

Pentru a satisfice cerintele fundatiei “Moldovita Romanian Orthodox Church”, care a alocat pentru construirea bisericii Sf Apostol Andrei suma de $849,333, biserica va fi construita in stilul Manastirii Moldovita. Planurile pentru biserica noua respecta cerintele Fondului Moldovita si au fost deja trimise Inaltpreasfintitului Nathaniel.

Moldovita

Să ridicăm împreună Casă Domnului!

Oare ce este mai plăcut Domnului decât să îşi vadă credincioşii uniţi în lucrare împreună făcută cu dragoste și dăruire? Iar dacă scopul este de a construi o nouă Biserică, îngerii Domnului vor coborî din ceruri să ajute, iar sfinții se vor ruga neîncetat spre Slava și Propovăduirea Cuvântului de Viață Dătător.
Să nu ne fie teamă căci Domnul este cu noi. Să ne lăsăm călăuziți de inima noastră, de dragostea pentru Hristos, și de grija de a le lăsa copiilor noștri un locaș de mărturisire a credinței noastre strămosești, primite prin propovăduirea Sfântului Apostol Andrei pe meleagurile României.

Chiar dacă încercări şi ispite au fost, sunt şi nu vor lipsi nici în viitor, totuşi prin dragostea noastră, prin rugăciunea noastră, prin ajutorul şi lucrarea noastră împreună, aducem jertfă pe altarul Domnului, iar efortul ni se pare uşor, căci Domnul duce şi această cruce pentru noi. Fie că vom răspunde „Prezent!” angajându-ne întru totul la această chemare a Domnului şi vom deveni membri ai Bisericii Sfântul Apostol Andrei, fie că vom susţine financiar dăruind bănuţul văduvei pentru fondurile de construcţie, fie că vom pune lucrarea mâinilor si minţii noastre întru tainică zidire, Bunul Dumnezeu va vedea dragostea noastră şi va ajuta neputinţa noastră înmulţind cele cinci pâini spre a ne fi îndeajuns tuturor. Dăruind puţinul nostru, vom face loc Duhului Sfânt în sufletele noastre, pentru a ne umple de Dragostea cea veşnică, deschizându-i lui Hristos ieslea sufletului nostru.

Şi alături de noi vor fi întotdeauna rugăciunile Părintelui Gheorghe Calciu, fie-i veșnică pomenirea, care a început cu dragoste și jertfa personală această lucrare, iar ale cărui cuvinte încă sunt vii în sufletele noastre: “Iubiţi-vă unii pe alţii cum şi Iisus ne-a iubit pe noi, ca să se vadă dintru aceasta că suntem fii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Fiţi jertfelnici! Străduiţi-vă pentru zidirea bisericii!” (Îndrumări pentru familie şi biserică privitoare la moartea mea, Pr. Gheorghe Calciu, 2006)

Să îi mulțumim Bunului Dumnezeu pentru cinstirea ce ne-a arătat-o, învrednicindu-ne pe noi să punem piatră de temelie Bisericii Sfântul Apostol Andrei, locaș de împlinire duhovnicească pentru toți creștinii ortodocși de astăzi și din generațiile ce vor să fie.

Dumnezeu sa ne ajute!

Sinaxar

Donatii Online
  

Donatii

Saint Andrew Church
Click here for details.

Informatii

Email List

Google-Groups


Facebook
Biserica Ortodoxa Romana Sfantul Apostol Andrei

Website

270258
Visit Today : 153
This Month : 4088
This Year : 4088
Who's Online : 3