Mesaj la început de primăvară
26 februarie 2015

Dragi credincioși,

În curând vom intra în luna martie cu numeroasele ei sărbători creștine și tradiționale.

“Ieși căldură din pământ! Intră tu frig în pământ!”

1 Martie

În această duminică, vom întâmpina primăvara precum strămoșii noștri daci acum 8000 de ani cu mărișoare împletite în roșu cu alb de către Luciana Blîndu și oferite la vânzare după slujba Sfintei Liturghii. În tradiția românească, roșul semnifică dragoste pentru tot ce este frumos, pe când albul simbolizează sănătatea și puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii. Vă invităm să vă învățați cei dragi cu acest simbol străvechi.

8 Martie

Săptămâna viitoare vine și ziua în care arătăm mamelor și bunicelor noastre mulțumirea noastră pentru deosebita lor iubire și îngrijire. De 8 martie, invităm copiii noștri după slujba Sfintei Liturghii la un recital de poezii și cântece. Acest recital va fi coordonat de Școala Duminicala.

Mucenicii

Pe 9 martie se pomenește sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici care au pătimit în localitatea Sevastia în secolul IV, într-o perioadă în care creștinii erau persecutați pentru credința lor. În tradiția românească, gospodinele pregătesc în cinstea Sfintilor Mucenici 40 de colaci numiți “sfinți” / “sfințisori”, “mucenici” / “măcinici” sau “bradoşi”.
În Moldova, aceștia au forma cifrei 8, simbol al echilibrului cosmic, și sunt unși cu miere și nucă. În Dobrogea se păstrează forma, doar că sunt mici și se fierb în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă, aceasta reprezentând lacul în care au fost aruncați martirii. Iar în Muntenia, pe lângă mucenici, se pregătește și “Uitata” pentru morți, un mucenic mare pe care copiii îl joacă în jurul focului, dedicat celor morți care au fost uitați în decursul anului.
Invităm gospodinele parohiei, care doresc, să pregătească mucenici precum le este tradiția locală și care să fie oferiți la vânzare duminică, 8 Martie, după slujba Sfintei Liturghii.
Vă mulțumim și vă așteptăm cu drag la acest început traditional de primăvară în comunitatea noastra român-creştină.

Doamne ajută!

Cristina T Simionov

Sinaxar

Donatii Online
  

Donatii

Saint Andrew Church
Click here for details.

Informatii

Email List

Google-Groups


Facebook
Biserica Ortodoxa Romana Sfantul Apostol Andrei

Website

236298
Visit Today : 100
This Month : 500
This Year : 22375
Who's Online : 4