“Cine fuge de rabdare fuge de mantuire.”

Sfantul Ioan Gura de Aur

Stadiul Constructiei

Nimic nu se poate face de unul singur sau de catre un grup restrins. Doar lucrand impreuna vom reusi sa ducem la realizare visul nostru si al Parintelui Calciu de a avea o biserica frumoasa in zona Washington DC.

Daca aveti experienta in constructii, in obtinerea de aprobari (Montgomery County de preferat), in arhitectura sau in orice alt domeniu care intervine in etapele din constructia bisericii va rugam sa ne contactati la constructie@sfantulandrei.org.

La inceputul anului 2017 comunitatea bisericii noastre avut binecuvantarea de a se intoarce pe proprietatea bisericii si de a incepe slujbele religioase in noua biserica care are amenajata si o camera dedicate memoriei Parinteului Gheorghe Calciu Dumitreasa.

Biserica are o suprafaṭă totală de 2,400 sf şi este compus dintr-un vestibul, o biserică (920 sf) formată din partea centrală (naosul) şi Sfântul Altar, camera Centrului “Părintele Calciu” (420 sf) precum şi din grupuri sanitate şi genitoriale. Camera dedicată Părintelui Calciu este special amenajată cu obiecte, poze şi documente ce reprezinta viaṭa şi moştenirea spirituală lăsată de părintele. După construirea bisericii finale, întreaga clădire instalată acum va fi transformată într-un centru social si cultural. Pretul estimativ al intregului proiect a fost de $650,000 insa suma finala s-a ridicat la $850,000. Multumim tuturor jertfitorilor si donatorilor si ne rugam ca Dumnezeu sa va binecuvinteze!

Pe parcursul anului 2018, atentia administrativa a bisericii noastre va fi indreptata spre primirea aprobarilor pentru construirea bisericii finale.

Pentru poze si informatii suplimentare legate de proiectul constructiei va rugam sa accesati website-ul dedicat acestui proiect:

Centrul Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa – https://centrulparintelecalciu.org

DOCUMENTE

Site Plan – 12 mai 2015
Building Layout Sala Sociala – 12 mai 2015
Floor Plan Sala Sociala – 24 martie 2015
Plat Record – 3 iulie 2014


Prezentarea proiectului
August 2016

Video de prezentare a proiectului de constructie

La începutul anului 2016, toate aprobările necesare din partea autorităților locale au fost luate.
Ne rugăm ca prin harul lui Dumnezeu si cu ajutorul dumneavoastra, putem termina acest proiect până la sfârșitul acestui an, 2016!
Este un proiect care necesită multă credință și angajament față de Dumnezeu și biserica Sa, dar cu toate acestea, noi credem că Domnul va lucra toate pentru binele nostru.

Centrul “Părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa” va avea o suprafaṭă totală de 2400 sf şi va fi compus dintr-un vestibul, o biserică (920 sf) formată din partea centrală (naosul) şi Sfântul Altar, camera Centrului “Părintele Calciu”(420 sf) precum şi din grupuri sanitate şi genitoriale. Camera dedicată Părintelui Calciu va fi special amenajată cu obiecte, poze şi documente ce vor reprezenta viaṭa şi moştenirea spirituală lăsată de părintele. După construirea bisericii finale, întreaga clădire instalată acum va fi transformată într-un centru ce ne va vorbi despre mostenirea lasata de Parintele Calciu.

Update 26 iulie 2015

Procesul obtinerii Permisului de Constructie pentru Centrul Parintele Calciu continua sa avanseze. Pe parcursul lunii iulie echipa de ingineri contractata de catre noi (MHG) a primit cateva raspunsuri/comentarii de la toate agentiile implicate in acest proiect. Vom sintetiza in fisierul de mai jos care sunt aceste agentii, comentariile lor si raspunsul nostru prin intermediul inginerilor. In general, dupa primirea acestor raspunsuri agentiile responsabile vor mai avea inca un rand de comentarii mai “rezonabile”. Dupa satisfacerea acestor comentarii se vor emite permisurile necesare.

Updates – July 25th, 2015

Update 12 mai 2015

S-au mai facut cativa pasi in drumul nostru pentru obtinerea aprobarilor de la WSSC si Building Pernit pentru cladirea modulara:
1) MHG a finalizat site planul
Site-planul contine si elementele necesare pentru a obtine estimates de la contractorii de septic field.
MHG ne-a recomandat 2 companii cu care lucreaza ei si urmeaza sa mai primit cateva companii recomandate de DPS.
Ii rugam pe toti cei care stiu si pot recomanda contractori de septic field sa trimita datele comitetului de constructie (nume companie, contact person, telefon, email, etc.) si le vom trimite si lor cererea de oferta pentru septic field.
Planul este sa trimitem cererea de oferta la inceputul saptamanii viitoare (mai 18-25).
2) Vanguard a finalizat building layout
Acesta a fost trimis la MHG pentru a-l folosi la aplicatia finala la WSSC
3) Saptamana aceasta comitetul de constructie va mai avea un meeting cu MHG pentru a ne prezenta stadiul urmatoarelor actiuni:
– Stadiul aplicatiei finale la WSSC,
– Finalizarea specificatiilor pentru extinderea conductei de apa,
– Aplicatia la SHA,
– Aplicatia la Storm water management,
– Overall project schedule

Documentele site plan si building layout pot fi gasite in sectiunea Documente de mai sus.

Update 24 martie 2015

Dupa cum bine stiti ne aflam in procesul primirii aprobarilor pentru construirea bisericii mici, cladire care va deveni centru social in momentul in care se va cladi biserica mare. Planurile acestei cladiri mici cat si cele de ansamblu (site plan) au suferit cateva modificari in cele 2 luni care s-au scurs de la Adunarea Generala. Aceste modificari au fost necesare dupa data de 23 februarie, cand a avut loc o intalnire cu DPS (Department of Permitting Services) – Montgomery County.
Floor planul bisericii mici este finalizat in proportie de 100%, iar site plan in proportie de 90%. Nadajduim ca aceste planuri sa fie trimise in urmatoarele saptamani, diferitelor agentii implicate in emiterea de Building Permit. Pentru a vedea cele 2 planuri va rugam sa dati click pe link-urile din sectiunea Documente de mai sus.

Update 12 februarie 2015

REZUMAT: Pentru toate aprobarile de mai jos, a fost angajata firma de inginerie civila Macris, Hendricks & Glascock, P.A. (MHG)

1. Aprobarile pentru reteaua de apa:
* la departamentul WSSC – 90% finalizat
* la departamentul SHA – se va aplica in aproximativ 1 saptamana

2. Aprobarile pentru Septic Field (canalizare proprie):
* aprobarea preliminara obtinuta la momentul emiterii Plat Record-ului

3. Aprobarile pentru Storm Water Management
* conditionate de punctual 5 de mai jos

4. Aprobarile pentru Sediment Control
* conditionate de punctual 5 de mai jos

5. Cladirea bisericii mici va avea dimensiunile 42’x60′ si va fi folosita temporar ca biserica, urmand ca dupa terminarea constructiei bisericii mari sa fie remodelata in sala sociala si in spatiu pentru scoala duminicala.
* Planul pentru biserica temporara, a fost trimis la 4 contractori. Ofertele primite sunt cuprinse intre $140,000 – $180,000 si un rezumat tehnic al celor 4 oferte este prezentat mai jos. Comitetul de Constructie analizeaza ofertele din punct de vedere tehnic si financiar si dupa terminarea evaluarii va chema la negocieri primele 2 sau 3 companii. Acest proces va dura aproximativ 3 saptamani.

Pentru obtinerea tuturor aprobarilor de mai sus, am primit de la firma MHG un addendum la contractul existent si o oferta in valoare de $25,000. In plus, pentru obtinerea tutror aprobarilor pentru Building Permit suma estimata este de $35,000. In cadrul sedintei Adunarii Generale, s-au facut deja fagaduinte in valoare de $44,700. La ultima sedinta a consiliului parochial din data de 8 februarie 2015, am fost instiintati de faptul ca un alt credincios binevoitor s-a oferit sa doneze suma necesara pana la pragul de $60,000, adica $15,300.

La momentul de fata, principala preocupare administrativa si financiara a noastra este aceea de a primi toate aprobarile necesare inceperii lucrarilor de constructie si de a putea acoperi plata lunara a imprumutului pentru pamant, $8,408.69, din donatiile credinciosilor directionate in acest sens.

Va multumim pentru tot sprijinul acordat.
Domnul sa ne lumineze calea!

Analiza tehnica a ofertelor

12 Februarie 2015

SITUATIA PREZENTA A PROIECTULUI DE CONSTRUCTIE

A) Plat Record – obtinut la data de 3 Iulie 2014, dupa 5 ani! Slava lui Dumnezeu!
Dupa aproape 5 ani de zile de la initierea procesului si peste 150 de intalniri cu agentiile implicate in procesul aprobarii (aprox. 25 de agentii) s-a obtinut plat recordul (Plat # 24817/3 iulie 2014) pentru terenul din Potomac. Costul contractului cu firma de engineering si a taxelor platite agentiilor implicate in procesul aprobarilor a fost de $54,000. Plat-ul a fost trimis la toate agentiile implicate in procesul aprobarilor si a fost inregistrat la Montgomery County Circuit Court. Este important de subliniat ca in procesul de obtinere a plat recordului au avut loc mai multe intalniri cu vecinii si toti au fost de acord cu construirea unei biserici pe terenul din Potomac.

B) Planul pe termen scurt
Obtinerea Plat Record-ului (cadastrului) ne permite acum sa initiam procesul pentru “Building Permit” (autorizatia de constructie) ce va fi urmat de obtinerea “Use and Occupancy Permit” (autorizatiei de folosire) pentru biserica temporara/modulara care va fi folosita pana la construirea bisericii noi. Varianta unei biserici temporare/modulare, ne-a fost sugerata de catre Montgomery County ca si varianta cea mai simpla si mai eficienta financiar la momentul de fata de a ne intoarce pe proprietate. Aceasta verianta ne va da si posibilitatea de a ne relua si slujbele saptamanale astfel incat sa reintram intr-un ritm duhovnicesc normal.
Astfel, planul pe termen scurt este de a obtine aprobarile necesare pentru a satisface cerintele Montgomery County Deprtment of Permitting Services (MC-DPS). Aceste aprobari vor fi permanente si dupa obtinerea lor vom putea sa initiem procesul efectiv de conectare la apa, de instalare septic system si aranjare a curtii interioare (parcare, trotuare, drum de acces). In acest scop, a trebuit sa angajam o firma specializata (dupa cerintele celor de la County). Aceste aprobari sunt:
1. Aprobarile pentru racordarea la reteaua de apa publica.
Acesta este stagiul in care ne aflam acum! Pentru conectarea la apa avem nevoie de 4 aprobari: doua aprobari pentru apa (extinderea conductei publice de 8” pana la proprietatea noastra – approx. 300 feet, si instalarea conductei noastre private ce conecteaza viitoarea biserica la conducta publica); aprobarea de la “Fire Department” si aprobarea de la “Highway Administration”.
Aceasta activitate este finalizata in proportie de 80%. Mai trebuie platiti aproximativ $6000. Pentru a finaliza 100% aceasta etapa, trebuie sa prezentam planurile bisericii modulare (lucru ce ne trimite catre punctul 3 de mai jos). Primirea acestor planuri ne va costa aproximativ $7000.
In concluzie, pentru continuarea proiectului nostru, avem nevoie de aceste fonduri.
2. Aprobarile pentru instalarea unui septic field. Aprobarea de principiu pentru septic field a fost data de DPS in timpul procesului de obtinere a plat-ului. La ultima sedinta cu DPS ni s-a furnizat lista contractorilor si lista producatorilor de “Best Available Treatment (BAT) pentru septic field aprobati de ei.
3. Aprobari/Planuri pentru “Storm Water Management”
4. Aprobari/Planuri pentru “Sediment Control” – Site development plan
5. Aprobari/Planuri pentru Cladirea Modulara

* Costurile pentru obtinerea aprobarilor de mai sus sunt estimate la $75,000. Pana acum s-au cheltuit $35,000. Dorim sa subliniem ca am expus succint, cerintele majore ale celor de la County. Va vom tine la curent cu fiecare pas initiat si/sau cerut. MHG (Macris, Hendrix & Gloscock) firma de inginerie civila a fost angajata sa proiecteze si sa obtina permisele de instalare a conductei de apa de la Washington Suburban Sanitary Comision (WSSC) si State Highway Administration (SHA). Neexistand o conducta publica de canalizare pe River Road, s-a proiectat un sistem de filtrare a apelor menajere (Septic System) care se va instala pe proprietatea bisericii. Distanta minima dintre un septic system si o fantana a facut imposibila adopatarea acestei solutii.

Satisfacerea acestor cerinte ne va permite obtinerea:
1.”Building Permit” (autorizatia de constructie) si
2.”Use and Occupancy Permit” (autorizatia de folosire) pentru biserica modulara.

B. Planul pe termen mediu
Dupa obtinerea tuturor aprobarilor expuse mai sus in mod succint, planul pe termen mediu este sa finalizam fizic aceste lucrari prin conectarea la apa, instalarea septic system-ului, aranjarea curtii interioare (drum de acces, parcare, trotuare) si instalarea bisericii modulare. Finalizarea acestei etape ne va permite sa ne intoarcem pe terenul nostru din Potomac.
Au fost trimise cereri de oferta la diferiti contractori pentru a avea o idee despre costul lucrarilor de mai sus insa un raspuns concret il vom avea abia dupa ce vom compara mai multe estimate-uri. Este foarte important de retinut ca racordarea la apa si canalizarea (septic field) vor fi folosite si dupa ce se construieste biserica mare fara costuri suplimentare.
Pentru fiecare din etapele de constructie se vor lua minim 3 estimari de la companii diferite, estimari care vor fi facute publice urmand ca in sedintele de consiliu parohial sa fie discutate si selectate firmele cele mai potrivite in functie de cost, experienta si durata executarii contractului. Va vom tine la curent cu costurile finale, dupa ce vom primi mai multe oferte si vom selecta contractorii.

C. Planul pe termen lung

Planul pe termen lung este:
1. Construirea Bisericii noi
Latime x Lungime x Inaltime: 40ft x 112ft x 64ft.(aprox)
2. Construirea Salii Sociale
Latime x Lungime x Inaltime 52ft x 57ft x 21ft.(aprox)
Pentru a implementa planul pe termen lung este necesar sa initiem procesul de obtinere a autorizatiei de constructie pentru Biserica Mare si Sala Sociala
Proiectul arhitectural al bisericii a fost initiat in 2006 de o echipa de arhitecti si a fost revizuit şi avizat de Comisia de Arta Religioasă a Episcopiei. In perioada 2009-2014 a fost constituit un Comitet de Constructie care s-a ocupat de revizuirea tuturor planurilor bisericii noi: planurile arhitecturale, de rezistenta, mecanice (caldura si apa), electrice, si planul general (site plan). Comitetul de constructie are in componenta sa specialisti care sunt autorizati de catre Montgomery County sa semneze planurile arhitecturale, de structura, mecanice si electrice si nu a fost necesar sa angajam o firma de specialitate pentru pregatirea si coordonarea lor cu Department of Permitting Services (DPS). Eforturile depuse pana in prezent de specialistii cu drept de semnatura si a membrilor comitetului de constructie au fost “pro bono” si economiile pentru Biserica nostra sunt estimate la peste $100,000.00.
Comitetul de constructie continua dialogul cu DPS si in functie de disponibilitatea fondurilor pentru construirea bisericii noi va depune planurile finale ale bisericii si va coordona obtinerea Autorizatiei de Constructie. Construirea bisericii si a salii sociale se poate face in etape, in functie de disponibilitatea fondurilor.
Biserica noua va avea o capacitate de 250 persoane şi o sală sociala cu anexe de capacitate similară. Pentru a satisfice cerintele fundatiei “Moldovita Romanian Orthodox Church”, care a alocat pentru construirea bisericii Sf Apostol Andrei suma de $849,333, biserica va fi construita in stilul Manastirii Moldovita. Planurile pentru biserica noua respecta cerintele Fondului Moldovita si au fost deja trimise Inaltpreasfintitului Nathaniel.

Aceasta este o prezentare succinta a stadiului actual al proiectului de constructie si a visului credinciosilor, de a construi aceasta biserica minunata pentru comunitatea ortodoxa romana din Washington DC, si nu numai. Suntem constienti ca ducerea la indeplinire a acestui proiect este in totalitate lucrarea harului lui Dumnezeu, caci insasi Sfanta Scriptura ne spune “Fara de Mine nu puteti face nimic” si de asemenea “De n-ar pazi Domnul cetatea, in zadar s-ar osteni cel ce o zideste”.

Va rugam sa va alaturati consiliului parohial si celor implicati in acest proces pentru ca ajutorul fiecaruia conteaza.

Update – August 2014

Department of Permitting Services, Montgomery County ne-a trimis o scrisoare prin care ne-a comunicat ca nu mai putem tine slujbele religioase in capela temporara de pe proprietatea bisericii si ne-a recomandat construirea unei biserici modulare (pana la construirea Bisericii Mari) pe care sa o conectam la apa curenta si la sistemul de canalizare (septic field este deja aprobat de County). In momentul in care avem construita biserica modulara racordata la apa si canalizare, Department of Permitting Services ne va da “Use and Occupancy Certificate” care va fi valabil pana la construirea bisericii mari.

Domnul Cristian Morjan a preluat actiunea de coordonare cu Montgomery County pentru obtinerea permiselor necesare la instalarea bisericii modulare si conectarea la conducta de apa si la sistemul sanitar (Infiltration Septic System) aceasta fiind o faza preliminara construirii Bisericii Mari.
Proiectul consta in:
• Proiectarea si instalare conductei de apa care consta in extinderea unei conducte de apa de 8” ce se afla pe River Rd. la care se va racorda conducta de apa de pe proprietatea Bisericii.
MHG (Macris, Hendrix & Gloscock) firma de inginerie civila a fost angajata sa projecteze si sa otina permisele de instalare a conductei de apa dela Washington Suburban Sanitary Comision (WSSC) si State Highway Administration (SHA)
• Nefiind o conducta publica de canalizare pe River Road, s-a proiectat un sistem de filtrare a apelor menajere (Septic System) care se va instala pe proprietatea bisericii.
• Pentru oficierea slujbelor religioase si efectuarea serviciilor administrative si sociale din cadrul parohiei se pot instala doua cladiri modulare, una fiind biserica si alta grupul social.
S-a contactat Mobile Modular Management Corporation, firma care va proiecta si fabrica cladirile modulare la dimensiunile si cerintele bisericii.
• Patner Construction, firma de constructii, a fost contactata pentru a obtine costul constructiei pentru instalarea conductei de apa, septic system, instalarea drumului interior, parcajului si trotuarelor.
• Permisele necesare pentru faza de constructie in afara de cele emise de WSSC si SHA, sunt urmatoarele:
– Sediment Contrul Permit
– Storm Water management (SWM) Permit
– Building Permit
Toate emise de Department of Public Services (DPS) de la Montgomery County

Progresul facut pana in prezent pentru proiectul caselor modulare este urmatorul:
• Proiectarea Conductei de apa:
– Se lucreza la finalizarea planurilor; “On Suite Water Plan”, “Public Water Extension Plan”, “Fire Track Access Plan”,
“SHA Plan”
– S-au finalizat calculele hydraulice pentru conducta de apa.
– S-au trimis la WSSC calculele hidraulice pentru aprobare.

• Septic System:
– Proiectarea systemului este finalizata
– Desenele, detaliile de constructie sant finalizate
– Se va trimite pentru permit cand se va completa aplicatia pentru Building Permit

• Storm Water Managemet (SWM) in proces de finalizare desenele si detaliile de constructie

Iulie 2014

A fost emis Plat Record-ul (Cadastrul) pentru terenul bisericii!

PlatRecord
Plat No. 24817

Plat-ul a fost trimis la toate agentiile implicate in procesul aprobarilor si a fost inregistrat la Montgomery County Circuit Court.

Mai multe detalii despre obtinerea Cadastrului.

Update 2011

Consiliul Parohial va prezinta mai jos un scurt rezumat al activitatilor desfasurate de Comitetul de Constructie pana in Aprilie 2011 si stadiul aprobarilor pentru pentru Biserica Noua.
Unul din obiectivele principale ale Consiliului Parohial 2011 este accelerarea procesului de obtinere a aprobarilor pentru inceperea constructiei si obtinerea cadastrului si autorizatie de constructie pana la sfarsitul anului.
Activitatile desfasurate pana in prezent s-au concentrat pe 2 directii, dupa cum urmeaza:
1) Procesul de obtinere a Cadastrului pentru teren (Plot Record);
2) Procesul pentru obtinerea Autorizatiei de Constructie (Building Permit) pentru Biserica noua;
A. Procesul de obtinere a Cadastrului pentru teren (Sub-division/Plot Record)
Comitetul estimeaza ca pana in prezent s-a realizat un procent de approx 75% din totalul activitatilor necesare acestui proces.

Etapele parcurse pana in prezent sunt urmatoarele:

S-au depus aplicatiile preliminare la toate agentiile implicate in procesul de Sub-division;
· Au avut loc doua intalniri cu vecinii (ultima a fost in Nov 2010);
· S-au primit si rezolvat toate comentariile la aplicatiile preliminare trimise la Park&Planning;
· S-a depus Aplicatia finala pentru Sub-division;
· A avut loc intalnirea cu “Development Review Committee” (DRC), la MD Park&Planning. La aceasta intalnire au participat toate agentiile implicate in procesul de sub-divizare (17 agentii);
· Majoritatea agentiilor au avut comentarii si cerinte suplimentare dar feedback-ul primit este pozitiv si nu sunt probleme majore in aprobarea Planului Final;
o “The Potomac Master plan” nu impune restrictii referitoare la localizarea institutiilor religioase. “The RE-2 zone allows religious institutions by right”;
o Nu au fost identificate resurse istorice care sa afecteze planul propus;
o Department of Housing and Community Affairs nu impune nici o restrictie care sa afecteze planul propus ;
o A fost eliminata cerinta pentru Studiul de trafic (ar fi prelungit procesul cu 4 luni);
Acesta este stadiul in care ne gasim in momentul de fata;
Pasii urmatori pentru a obtine Plot Record:
· Rezolvarea Comentariilor primite la DRC;
· Planificarea unei sedinte publice de catre Montgomery County Planning Board;
· Rezolutia Boardului – “Planning Board Legal Opinion” ;
· Eliberarea “Plot Record-ului”;
· Trimiterea “Plot Record-ului” catre toate agentiile implicate in procesul de Sub-division;
B. Stadiul actual si pasii urmatori pentru desenele si site plan-ul Bisericii Noi
· Consideratii referitoare la Autorizatie de Constructie:
o Autorizatia de constructie nu se poate elibera pana cand nu avem Cadastrul aprobat(Plot Record) – trim III, 2011;
o Procesul pentru eliberarea autorizatiei de constructie a fost initiat;
o Obiectivul nostru este ca cel tarziu in Septembrie 2011 sa avem toate planurile coordonate si aprobate (informal) de Montgomery County (Department of Permitting);
o Dorinta membrilor comisiei este sa depuna toate eforturile pentru obtinerea aprobarilor necesare si inceperea cat mai repede posibil a construirii catedralei
· Rezumatul intalnirilor Membrilor Comitetului de Constructie:
o Planurile arhitecturale de principiu ale bisericii si ale Casei Parohiale au fost aprobate de Consiliul Parohial, sub rezerva ca pot aparea mici schimbari in functie de structura de rezistenta si planurile mecanice/electrice/sanitare;
o Se lucreaza la planurile mecanice (Caldura, Aer conditionat, Instalatii apa), electrice, de rezistenta si la planul detaliat pentru “site-plan”, plan care va include elemente de “Forest conservation, Landscaping, Lighting” si cerintele de la Fire Department, WSSC, Department of Trasporation, Zoning, etc…
o Se lucreaza la convertirea desenelor in 3D, pentru a avea o imagine de ansamblu a bisericii/hall-ului social;
· Eforturile depuse pana in prezent de subcomitele de arhitectura, mecanic, electric, resistenta si aprobari preliminare au fost “pro bono” si economiile pentru Biserica nostra au fost de peste $75,000.00;
· Comitetul de constructie are in componenta sa specialisti care sunt autorizati de catre Montgomery County sa semneze planurile arhitecturale, de structura, mecanice si electrice si nu este necesar sa angajam o firma de specialitate pentru pregatirea si depunerea lor;
· Toate eforturile specialistilor cu drept de semnatura si a membrilor comitetului de constructie sunt “pro bono” si economiile pentru Biserica nostra sunt estimate la peste $100,000.00;
S-a finalizat Studiu Geotehnic, necesar proiectarii structurii de rezistenta a bisericii;
S-afinalizat studiul de la WSSC necesar proiectarii instalatiei de apa si
S-a obtint aprobarea pentru septic field.

Sinaxar

Donatii Online
  

Donatii

Saint Andrew Church
Click here for details.

Informatii

Email List

Google-Groups


Facebook
Biserica Ortodoxa Romana Sfantul Apostol Andrei

Website

270257
Visit Today : 152
This Month : 4087
This Year : 4087
Who's Online : 1